Sofest od 7. do 11. jula u Sopotu

Festival nacionalnog filma Sofest ove godine će se održati od 7. do 11. jula u Centru za kulturu Sopot. Festival postoji već 44 godine i uvek je imao svoje mesto na mapi domaćih kulturnih manifestacija. Od ove godine, Sofest beleži zaokret ka novoj, vrlo specifičnoj i modernoj programskoj koncepciji, saopštio je organizator.

U prvi plan stavljene su one filmske profesije koje su izuzetno bitne, ali su obično u senci. Od ovog izdanja, biće to festival filmskih profesija na kojem će stručni žiri dodeljivati plakete „Sunce Sofesta” i novčane nagrade za kameru, montažu, scenografiju, kostim i muziku. Svake godine fokus će biti na po jednoj profesiji, a ove je na autoru filmske muzike. Iznos nagrade za najbolju filmsku muziku će ove godine biti duplo veći od ostalih kategorija.

Balans sa interesovanjima šire javnosti, u kojoj je ovaj festival uvek imao veliku podršku, postiže se nagradama žirija publike. Nagradu žirija publike za najbolji film čine Statueta slobode i novčana nagrada za najbolji film (čiji reditelj i scenarista dobijaju i diplome), kao i nagrade žirija publike za najbolju glumicu i glumca, koji dobijaju Statuete slobode. Festival će otvoriti naš najpoznatiji kompozitor filmske muzike Zoran Simjanović, koji će tokom festivala održati i master klas. Ove godine prateći program festivala posvećen je kompozitoru Dušanu Radiću, koji je dao veliki doprinos na polju filmske muzike. Projekcijom filma „The long ships” za koji je komponovao muziku, kao i izložbom plakata, dokumenata i fotografija sa snimanja, prirediće se omaž ovom velikom kompozitoru.

Bitno je istaći i da će ove godine, zahvaljujući interesovanju stručne javnosti za novu programsku koncepciju, na festivalu biti prikazano 19 filmova proizvedenih u toku prethodne godine, što je skoro tri puta veći broj filmova u odnosu na prethodnu godinu, a predstavlja gotovo stoprocentan odziv.

Filmovi koji će se takmičiti na festivalu su: „Branio sam mladu Bosnu”, „Crveni makovi”, „Enklava”, „Mali Budo”, „Of”, „Isceljenje”, „Ničije dete”, „Spomenik Majklu Džeksonu”, „Jednaki”, „Peti leptir”, „Za kralja i otadžbinu”, „Varvari”, „Petlja”, „Žigosana”, „Okean”, „Unutra”, „Travelator”, „Psiho seansa”, „Otvoreni kavez”.

Svečano otvaranje će činiti već tradicionalni defile autora, glumaca i filmskih radnika, kao i spektakularni vatromet. Ove godine, za muzički program svečanog otvaranja zadužen je bend reditelja Milutina Petrovića The Loop, sastavljen od osam muzičara i filmadžija okupljenih oko garažnog filma.

Žiri će raditi u sastavu: Miloš Pušić, reditelj, Đorđe Marković, montažer, i Jelena Đorđević, kostimograf.

Kao i prošlih godina, najmlađi će u jutarnjim terminima imati priliku da vide najaktuelnija svetska animirana ostvarenja: „Zvončica i čudovište iz nedođije”, „Sunđer Bob Kockalone – sunđer na suvom” i „U mojoj glavi”. Organizator festivala je Centar beogradskih festivala – CEBEF.

 

Izvor: http://www.beograd.rs/