dokumentarni / istorijski

Kraljevina Srbija

Posle ubistva kneza Mihaila, na srpski presto dolazi malodobni Milan. Njegova epoha se pamti po srpsko- turskim ratovima, koji će dovesti zemlju do pune nezavisnosti. Srbija postaje kraljevina, a Milan naš prvi kralj, posle Kosova. Loša vladavina njegovog sina, Aleksandra, dovela je do atentata, 1903. godine, kojim je dinastija Obrenovića nestala sa scene. Na srpski presto dolazi Karađorđev unuk, Petar I.

Za njegove vladavine Srbija se zadivljujuće brzo ekonomski uzdiže, vodi dva pobedonosna Balkanska rata i potpuno isteruje Turke sa svoje teritorije. Ovo ostvarenje obuhvata period od ubistva Kneza Mihaila do Prvog svetskog rata, a narator je, kao i u prethodna dva („Kneževina Srbija“ i „Gde cveta limun žut“) Dragan Nikolić. Autori su, takođe, ostali isti. Dragan Nikolić je scene snimao u Kumanovu, Sarajevu, Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Beču, dok su igrane sekvence zabeležene u Smederevu, Beogradu i Pančevu.

Košutnjak film je snimanje svih filmova realizovala u saradnji sa Ministarstvom prosvete i sporta Republike Srbije i RTS-a, a uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije.

Film je više puta uspešno prikazivan na RTS-u.

Direktor fotografije: Veselko Krčmar | Izvršni producent: Zoran Janković | Urednik: Slobodan Terzić

GODINA:
Režija:
Scenario:
Igraju: