Biografije

Producent

Zoran Janković

Rođen u Beogradu u zemljoradničkoj porodici od oca Milutina i majke Marije.

U Radio Televiziji Srbije radio je od 1978. do 1994. godine, prošao je sve stepenice od organizatora do direktora i potpisao realizaciju više od 400 emisija (nedeljne i muzičke magazine, šou programe) i tv serije „Volim i ja nerandže no trpim“, „Srećni ljudi“, „Kraj dinastije Obrenović“.

U junu 1994. godine prelazi u producentsku kuću KOMUNA gde kao direktor filma sa rediteljem Emirom Kusturicom radi filmove „Podzemlje“ i „Crna mačka, beli mačor“. Ovi filmovi dobili su brojne nagrade među kojima su Zlatna palma i Srebrni lav, na Kanskom i Venecijanskom festivalu.

U periodu od 1997. do 2004. godine na čelu je skoro svih projekata koje je Komuna radila, a između ostalih i filmova: „Lajanje na zvezde“, „Sivi kamion Crvene boje“, „Normalni ljudi“, „Tajna porodičnog blaga“, „A sad adio“ i tv serija „Bila jednom jedna zemlja“ reditelja Emira Kusturice, „Svaštara“ Duška Radovića, „Lisice“ kao i „Porodično blago“ i „Stižu dolari“ autora Siniše Pavića.

U septembru 2005. godine osniva Košutnjak film i ispisuje novu stranicu u srpskoj televizijskoj i filmskoj produkciji realizujući filmove „Gde cveta limun žut“, „Kneževina Srbija“, „Kraljevina Srbija“, „Doba Dunđerskih“, „Ranjeni orao“, „Gde je Nađa“, „Crveni makovi“, „Kad ljubav zakasni“, „Šešir Profesora Koste Vujića“ i „Branio sam Mladu Bosnu“ i najgledanije tv serije na ovim prostorima: „Bela lađa“, „Ono naše što nekad bejaše“, „Ranjeni orao“, „Greh njene majke“, „Moj rođak sa sela“, „Nepobedivo srce“, „Cvat lipe na Balkanu“, „Šešir Profesora Koste Vujića“, „Samac u braku“, „Branio sam Mladu Bosnu“ i „Jedne letnje noći“.

U dosadašnjoj karijeri uradio je 24 igrane serije što je svojevrstan rekord u našoj tv produkciji.

Pored tv serija uradio je 20 igranih i 5 dokumentarno-igranih fimova.

Dobitnik je nagrade ZLATNI BEOČUG, za trajan doprinos kulturi Grada Beograda.

Član je AKADEMIJE FILMSKE UMETNOSI I NAUKE.

Predsednik je stručnog saveta FILMSKOG CENTRA SRBIJE.

Ima dve ćerke, Katarinu i Isidoru.

Scenarista

Siniša Pavić

Siniša Pavić rođen je u Sinju 1933. godine, diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu 1956.

Prvi roman „Višnja na Tašmajdanu“ nakon velikog uspeha pretočen je u scenario za istoimeni film.

Njegov drugi roman „Vruć vetar“ (1980) adaptiran je za istoimenu TV seriju a prikazivana je u Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Austriji i u nekim zemljama proglašena je za najbolju TV seriju ikada prikazanu.

Autor je scenarija za filmove: „Višnja na Tašmajdanu“, „Otpisani“, „Avanture Borivoja Šurdilovića“, „Laf u srcu“, „Čudo neviđeno“, „Moljac“, „Nema problema“, „Poltron“, „Bolji život“, „Tajna porodičnog blaga“, filmski serijal „Tesna koža“.

Napisao je četrnaest istorijskih TV drama i serijala. Autor je najgledanijih TV serija u istoriji RTS.

Od „Vrućeg vetra“ preko „Boljega života“, „Srećnih ljudi“, „Porodičnog blaga“ do serije „Stižu dolari“, Siniša Pavić ispisuje hronike našeg društva, priča o tome kako bi Srbi voleli da žive i kakav im je zapravo život.

Neobične sudbine, zanimljiva dešavanja u aktuelnom trenutku, živopisni likovi u izvođenju najboljih domaćih glumaca, gotovo tri decenije njegove serije čini gledanim i vanvremenski popularnim.

Urednik

Slobodan Terzić

Diplomirao na filozofskom fakultetu u Sarajevu, gde je magistrirao sa temom iz srpske srednjovekovne književnosti.

Školske 1991/92. godine bio lektor na moskovskom univerzitetu MGU „Lomonosov“. Dugogodišnji urednik i glavni urednik umetničkog programa TV Sarajeva, a od 1993. urednik u igranom programu RTS.

Od više stotina TV naslova u čijoj je realizaciji učestvovao izdvaja TV serije: „Nedeljni zabavnik“, „Top lista nadrealista“, „Dom za vešanje“, „Bila jednom jedna zemlja“, „Život je čudo“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“, „Složna braća“, „Bijelo dugme – nakon svih ovih godina“, noćni program „I noć i dan“, „Svaštara Duška Radovića“, „Lisice“, kao i filmove : „Ovo malo duše“, „Moj brat Aleksa“, „Dom za vešanje“, „Undergraund“, „Crna mačka, beli mačor“, „Lajanje na zvezde“, „Sivi kamion crvene boje“.

Reditelj

Zdravko Šotra

Zdravko Šotra je jedan od najuspešnijih domaćih TV i filmskih reditelja. Milioni gledalaca širom bivše Jugoslavije, oduševljavali su se njegovim tv serijama, od kojih su najpoznatije : „Obraz uz obraz“, „Glumac je glumac“, „Više od igre“, „Priče iz majstorske radionice“, “ Učitelj“ i druge.

Režirao je više igranih filmova: „Osvajanje slobode“, „Držanje za vazduh“, “Igmanski marš“, “Braća po materi“, „Lajanje na zvezde“, “Pljačka trećeg rajha“, „Ivkova slava“, kao i najgledaniji domaći film u Srbiji svih vremena „Zona Zamfirova“.

Montažer

Petar Putniković

Petar Putniković je rođen 29. januara 1953. godine, u Ćupriji. Završio je Fafultet dramskih umestnosti – odsek Filmska i TV montaža u Beogradu, 1980. godine.

Od 1985. do 1991. radi kao docent na FDU, gde predaje Elektronsku montažu. Montažerskim poslom počinje da se bavi 1971. godine na Teviziji Beograd, radom na drami Kupanje. Dalje sledi veliki broj TV filmova i serija: Zašto je pucao Alija Alijagić, Proces Đordanu Brunu, Vaga za tačno merenje, Na putu izdaje, Crni dani, Naše priče, Gospođica Julija, Gospođa ministarka, Brod plovi za Šangaj, Volim i ja nerandže no trpim, Srećni ljudi, Otvorena vrata, Svaštara, Gorski vijenac, itd. Prvu montažu za igrani film Hepi End (Happy End) uradio je 1989. godine, potom su usledili: Bure baruta (1999.), Belo odelo (1999.), Kako je Hari postao drvo (2001.). Nakratko je iskoračio u glumački posao ulogom u filmu Stepenice za nebo (1982.).

Ostvario je trajnu saradnju sa rediteljem Zdravkom Šotrom još od 1972, radeći zabavni serijal Obraz uz obraz, kasnije i mnoge TV filmove a nastavlja na igranim filmovima: Lajanje na zvezde, Zona Zamfirova, Ivkova slava, itd. Na televiziji su tokom četrdesetogodišnjeg zajedničkog rada ostvarili impozantan broj TV serija i drama.

Za montažerski rad na filmu Bure Baruta 1999 na Svetskom filmskom festivalu koji se održavao u Smolensku u Rusiji, nagrađen je Specijalnom Plaketom za montažu, a za film Kako je Hari postao drvo (How Harry Became A Tree), 2002. godine, dobio je na festivalu u Hjustonu od Specijalnog žirija, Grand Prix festivala za najbolju montažu (WorldFest-Houston International Film Festival”- 2002 Special Jury Remi Award).

Reditelj

Ivan Stefanović

Rođen 22.07.1970. u Beogradu. Filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti upisuje 1991. Radio kao asistent na filmu Gorana Markovića “Tito i ja”. Sa kratkim igranim fimom “Rugalice i ubice” učestvuje na Martovskom festivalu u Beogradu 1994. Sledeće godine zajedno sa dvojicom svojih kolega, S. Golubovićem i D. Zečevićem režira omnibus film “Paket aranžman”.

Za svoj deo omnibusa na festivalu u Sopotu 1995. dobija glavnu nagradu za režiju najboljeg filma.

1997. zavšava trogodišnji rad na dokumentarnom filmu o rok grupi Darkwood Dub. Taj film je učestvovao na Martovskom festivalu u Beogradu 1998. god. Paralelno sa tim radi dokumentarne programe za televiziju, muzičke video spotove i sve vrste namenskih filmova.

Diplomira na Fakultetu dramskih umetnosti 1999. godine kao student sa najboljim prosekom iz predmeta filmska režija. Diplomski rad je dokumentarni film o istoriji FDU. Iste godine postaje asistent pripravnik na predmetu filmska režija. Predaje na drugoj godini na FDU na predmetu Filmska režija kao redovan profesor.

Filmovi koje je radio učestvovali su na većini domaćih i više festivala u inostranstvu. Serije koje je režirao spadaju u najgledanije domaće serije u poslednjih dvadeset godina.U periodu od 1999-2004. godine radi emisije i spotove za Anem i televiziju B92. Tokom 2004. režira igranu seriju „Lift“ na RTS-u po scenariju S.Karanovića. A od 2007. režira tv serije „Ono naše što nekad bejaše“ i „Bela lađa“. Najeći uspeh postiže serijom “Cvat lipe na Balkanu“. U januaru 2014 premijerno je prikazan njegov prvi dugometražni igrani film u bioskopima „Kad ljubav zakasni“. Najnovija serija koju je režirao je „Istine i laži“. Od prvog EXIT festivala u Novom Sadu radi kao reditelj televizijskih reklama i promotivnih spotova a od 2005. do 2019. i kao reditelj prenosa koncerta iz glavnog programa festivala. 2017. godine je bio član žirija na „Martovskom festivalu“. a 2018. selektor programa za kratki igrani film na istom festivalu.

Trenutno režira epizode serije “Junaci našeg doba” koja će biti emitovana na RTS-u na zimu 2019.

Filmografija:

 • “Junaci našeg doba” (2019 Košutnjak film) igrana serija
 • “Grupa” (2019 RTS) igrana serija
 • „Istine i laži“ (2018-2019 Tv Prva) igrana serija
 • „Sve boje interneta“ (2017 RTS) obrazovna igrana serija
 • “Jedne letnje noći“ (2015 Tv Prva-Košutnjak film) igrana serija
 • “Samac u braku”( 2014 TV Prva-Košutnjak film) igrana serija
 • “Kad ljubav zakasni” igrani film (2014 Košutnjak film)
 • “Cvat lipe na Balkanu”(2011-2012, RTS-Košutnjak film) igrana serija
 • “Bela lađa” reditelj (2007-2012, RTS-Košutnjak film) igrana serija
 • “Ono naše što nekad bejaše” (2007. RTS-Košutnjak film) igrana serija
 • “Bela ladja” reditelj saradnik (2006-2007, RTS-Košutnjak film)
 • “Stizu dolari” reditelj saradnik (RTS 2005-2006)
 • “Lift” (2004. RTS) igrana serija
 • “Kad pališ pali bolje” (2004. B92) dokumentarni
 • “Mafija ne ubija na uskrs” (2003. B92) dokumentarni
 • “Okovani Prometej” (2003. RTS) kratki igrani
 • “50 godina Fakulteta dramskih umetnosti” (1998. FDU) dokumetnarni
 • “U nedogled” (1998. B92) dokumentarni
 • ”150 godina Arhitektonskog fakulteta” (1996.) dokumentarni
 • “Paket aranžman”, omnibus film (1995. FDU-MP) prva priča “Mačo trip”.
 • “Rugalice i ubice” (1994. FDU) kratki igrani
Direktor Fotografije

Goran Volarević

Rođen 19. aprila 1967.god. u Beogradu, SFRJ. Diplomirao FTV kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. član Srpske Asocijacije Snimatelja, SAS

2005. Nipkow stipendija u trajanju od četiri meseca

2005. Završio Master Class sa Anthony Dod Mantle-om u organizaciji Evropske Filmske Akademije u Berlinu.

2007/ 2010/ 2014/ 2017. FIPRESCI nagrada

2014. nagrada Udruženja filmskih umetnika Srbije za filmsko stvaralaštvo u 2014.

Filmografija:

 • 2017 TV series: Roots, original title Koreni:, directed by Ivan Živković
 • 2016 Film: On the Milky Road, original title: Na mliječnom putu, directed by Emir Kusturica
 • 2016 TV series: Babb al Bedaya, directed by Ahmed Khaled
 • 2015 Film: Gorčilo, directed by Milan Karadžić
 • 2014 Film omnibus: Jednaki, story directed by Igor Stoimenov
 • 2014 Film: See You in Montevideo, original title: Montevideo, vidimo se!, directed by Dragan Bjelogrlić.
 • 2014 Film: The Man Who Defended Gavrilo Princip, original title: Branio sam Mladu Bosnu, directed by Srđan Koljević.
 • 2010-2014. 2 films and TV series: Montevideo, God Bless You, original title: Montevideo, bog te video, directed by Dragan Bjelogrlić.
 • 2010 Film: The Woman with a Broken Nose, original title: Žena sa slomljenim nosom, directed by Srdjan Koljević.
 • 2007-2008 TV series: The Storks Will Return, original title: Vratiće se rode, directed by Goran Gajić.
 • 2007 Film: The Fourth Man, original title: Četvrti čovek, directed by Dejan Zečević.
 • 2006 Documentary Zabranjeni bez zabrane, directed by Dinko Tucaković.
 • 2005 Film Potera za sreć(k)om, directed by Milorad Milinković.
 • 2003 Film The Red-Colored Grey Truck, original title: Sivi kamion crvene boje, directed by Srdjan Koljević.
 • 2003 Documentary: Rubber Soul Project, directed by Dinko Tucaković.
 • 1999 Documentary: Jasmina und der Krieg directed by Dinko Tucaković.
Scenarista

Srđan Koljević

Rođen 31. decembra 1966. godine u Sarajevu.  Diplomirao je na Katedri za dramaturgiju Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, gde je predavač od 1999. godine.

2006. godine izabran je u zvanje docenta, a 2011. u zvanje vanrednog profesora.

Bio je scenarista, ko-scenarista i saradnik na scenariju za 12 dugometražnih igranih filmova i dva dugometražna dokumentarna filma. Sam je režirao dva filma po sopstvenom scenariju: „Sivi kamion crvene boje“ i „Žena sa slomljenim nosem“.

Film Sivi kamion crvene boje (2004.), koji je i režirao, dobio je 11 međunarodnih nagrada na 40 festivala, (uključujući i nagradu Ministarstva kulture Nemačke za najbolji film), kao i 13 nagrada na domaćim festivalima.

Godine 2007. bio je ko-scenarista filma Klopka (2007.), prvog srpskog filma koji je ušao u uži izbor za nagradu Oskar, i prvog srpskog scenarija čija su prava za rimejk otkupljena u Holivudu.

Radio je i kao saradnik za međunarodne odnose ispred Jugoslovenska kinoteka|Jugoslovenske kinoteke.

Filmografija

(dugometražni igrani filmovi)

 • Kaži zašto me ostavi (1993. ko-scenarista)
 • Ubistvo s predumišljajem (film) (1996. saradnik na scenariju)
 • Stršljen (1998. ko-scenarista)
 • Nebeska udica (2000. ko-scenarista)
 • Normalni ljudi (2001. ko-scenarista)
 • Nataša (2001. scenarista)
 • Sivi kamion crvene boje (2004. režiser i scenarista)
 • Eduart (2007. saradnik na scenariju)
 • Klopka (film iz 2007)|Klopka (2007. ko-scenarista)
 • Ljubav i drugi zločini (2008. ko-scenarista)
 • Mikro eglima (grčki: Mali zločin) (2008. saradnik na scenariju, supervizor)
 • Žena sa slomljenim nosem (2010. režiser i scenarista)
 • Krugovi (2013. scenarista)
 • Branio sam Mladu Bosnu (2015. scenarista)
Direktor Fotografije

Veselko Krčmar

Veselko Krčmar je direktor fotografije, rođen 1 Marta, 1949 godine u Prijedoru, Bosna i Hercegovina, poznat po svom radu na:

„Lajanje na zvezde“ (1998.)

„Zona Zamfirova“ (2002.)
„Ivkova slava“ (2005.)
„Greh njene majke“ (2009.)

Filmografija:

2013. Šešir profesora Koste Vujića
2012. Portreti: Branka i Mlađa Veselinović
2012. Srbi u Holivudu
2012. Šesir profesora Koste Vujića
2011-2012. Nepobedivo srce
2009-2010. Greh njene majke
2009. Ranjeni orao
2008-2009. Ranjeni orao
2008 To toplo ljeto
2008. Kraljevina Srbija
2008. Kneževina Srbija
2007. Dva
2007. Let U Smrt
2006. Gde cveta limun zut
2005 Lele, bato
2005. Položajnik
2005. Sakupljač
2005 Ivkova slava
2005. Peline djakonije
2004. O štetnosti duvana
2003. Ilka
2002. Akcija Tigar
2002. Novogodišnje venčanje
2002. Tridesetdva kvadrata
2002. Zona Zamfirova
2001. Beograd-Bar via Peking
2001. Na Drini ćuprija – Ivo Andrić
2001. Tesla ili prilagođavanje anđela
2001. Rondo
2001. Virtualna stvarnost
2000. Čekajući Dučića
2000. Dug iz Baden – Badena
1999-2000. Žene, ljudi i ostalo
1999. Balada o hlebu i jabukama
1999. Bez pogovora
1999. Mejdan Simeuna Djaka
1998. Ne miriše više cveće
1998. Nikoljdan 1901. godine
1998. Zla žena
1998. Povratak lopova
1998. Lajanje na zvezde
1997. Ljubav, ženidba i udadba
1997. Pokondirena tikva
1997. Raste trava
1996. Ivan
1995. Devojka iz kabrioleta
1995. Nasleđe
1995. Pismo iz 1920
1995. Provalnik
1995. Simpatija i antipatija
1995. Znakovi
1994. Čovek u praznoj sobi
1994. Tanjavanja
1994. Dnevnik uvreda
1993. Ili kako vam drago
1993. Lakši slučaj smrti
1993. Osmeh Margaret Jursenar
1993. Puh
1993. Roda
1993. Ogledalo pesnika, Marija Cudina
1988-1993. Ostavština za budućnost
1991. Noć u kući moje majke
1989. Dobrica Milutinovic, među nama
1986. Priče sa kraja hodnika
1986. Vrenje
1984. Rijanon
1979. To sam ja: Dragiša Vitošević
1978. Međutim

Serije:

Santa Maria della Salute

Reditelj

Mihajlo Vukobratović

Rođen je 1952. godine u Beogradu. Diplomirao je na odseku Filmska i TV režija Fakulteta dramskih umetnosti.

Od kraja sedamdesetih se profesionalno bavi filmskom, televizijskom i pozorišnom režijom.

Na televiziji je režirao više stotina emisija svih žanrova, a od igranih serija izdvaja dugogodišnju saradnju sa Sinišom Pavićem u serijama: „Bolji život“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“ i „Bela lađa“, kao i serije „Policajac sa Petlovog brda“, „Kako početi početak“ (muzičko-igrana serija za decu).

U pozorištu je režirao četiri mjuzikla: „Briljantin“, „Lutka sa naslovne strane“, „Jubilej“ i „A Chorus Line“.

Režirao je četriri igrana filma: „Nije lako sa muškarcima“, „Bolji život“, “Policajac sa Petlovog brda“, „Prva ljubav Ane Morave“ (u radu).

Pedagoškim radom se bavio na Akademiji umetnosti Braća Karić gde je predavao na katedrama Glume,Produkcije i Televizijske režije.

Od 2000.godine je direktor Pozorišta na Terazijama. Živi i radi u Beogradu.

Scenarista

Milovan Vitezović

Milovan Vitezović srpski pisac, dugogodišnji urednik igranog programa TV Beograd i glavni urednik umetničkog programa RTS, sada profesor filmskog i televizijskog scenarija na katedri Dramaturgije Akademije Umetnosti.

Piše pesme, romane, drame, filmska i TV scenarija, eseje, kritike i aforizme. Objavio je više od četrdeset knjiga u preko 180 izdanja. Autor je 11 romana, koji su svi bili bestseleri.

Knjige je objavljivao na nemačkom, engleskom, italijanskom, slovenačkom, ruskom, makedonskom, grčkom, rumunskom i hebrejskom jeziku.

Za televiziju je pisao scenarija za drame „Šešir profesora Koste Vujića“ i „Snohvatice“ 1 i 2; za igrane televizijske serije „Dimitrije Tucović“ (8 epizoda), „Pripovedanje Radoja Domanovića“ (8 epizoda) i „Vuk Karadžić“ (16 epizoda).

Pisao je scenarija za igrane celovečernje TV filmove: „Mesto susreta Beograd“ i „Srebro na Odisejevom putu“ za evropske televizije ORF i ZDF.
Sa Zdravkom Šotrom radio je scenarija po svojim romanima „Lajanje na zvezde“ (nagrada festivala Herceg Novog i Zlatna novosadska arena) i „Čarape kralja Petra“ (čeka realizaciju).

Realizaciju čeka i nanovo napisani scenario za „Šešir profesora Koste Vujića“ za bioskopski film i istoimenu televizijsku seriju.

Pored scenarija „Gde cveta limun žut“, pisao je scenarija za dokumentarne filmove „Branislav Nušić“ i „Karađorđe“ i „Srpska revolucija“ (5 filmova). Među brojnim nagradama koje je dobio, izdvaja se nagrada za scenario televizijske serije „Vuk Karadžić“

Kompozitor

Vojkan Borisavljević

Rođen 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živi i radi u Beogradu.

Po završenoj gimnaziji je studirao na Filozofskom Fakultetu u Beogradu.

Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama „Dr. Vojislav Vučković“ i „Stanković“, kao i na privatnim studijama u Parizu. Umetničkim radom se aktivno bavi od 1965. godine.

Ceo radni vek proveo je kao slobodan umetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umetnika. Komponuje muziku za pozorište, film i televiziju, popularne i dečije pesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane, što do sada čini nekoliko stotina dela različitih žanrova.

Bavi se dirigovanjem u pozorištu, koncertima, festivalima i RTV snimanjima. Sarađivao je sa TV Beograd kao muzički saradnik i urednik od 1968. godine. Učestvovao je na većem broju muzičkih, pozorišnih i filmskih festivala u zemlji i inostranstvu, gde je više puta nagrađivan.