Svi najgledaniji

Slobodan Terzić, televizijski urednik

Naši TV gledaoci su već navikli da gledajući siromašan, dosadan i slab TV program, s vremena na vreme se nađu u čudu, slušajući na nekoj od TV stanica kako su juče ili prethodne nedelje, ili prethodnog meseca, oborile sve rekorde u gledanosti. Sve te tvrdnje potkrepljene su brojkama i nerezumljivim izrazima a grafički prikaz jasno pokazuje da je naša televizija „razbila“ a naša emisija i nema pravu konkurenciju. Problem nastaje kad se na nekoj drugoj televiziji takođe pojavi ova ista informacija ali sasvim drugačije interpretirana. Naime, sad su oni, pozivajući se na istraživanje iste agncije, najgledanija televizija a njihova emisija prosto nema konkurenciju.

Pošto se merenja gledanosti obavljaju elektronskim uređajima, a tim se poslom u Srbiji bavi samo jedna agencija, postavlja se logično pitanje; kako je moguće da jedne te iste podatke, različiti korisnici tumače na tako različite načine.

U suštini, sve je jako prosto. Gledaoci sede u svojim foteljama, u rukama drže daljinske upravljače i biraju šta će da gledaju, elektronski uređaji beleže ko je šta gledao i sutradan se objavljuje izveštaj sa podacima o gledanosti prethodnog dana.
Još veće je zamešateljstvo kad se dođe, da tako kažem, na teren pojedinačnih programa, pa tako pojedini autori za svoje emisije kažu najgledanije svih vremena, pa kad se nešto ovako ponavlja više puta onda se u javnosti to uzima „zdravo za gotovo“, pa vam ja sad mogu nabrojati nekoliko emisija i serija koje su, ne samo „kultne“ nego su i najgledanije.

Bez želje da ulazim u polemiku, ja sam potražio zvaničan izveštaj agencije AGB Nielsen i ovo je redosled najgledanijih emisija u Srbiji od kako se meri gledanost emisija u Srbiji:

Ranjeni orao 15.01.2009. rejting 40,1
Selo gori a baba se češlja 31.01.2009. rejting 38,9
Moj rođak sa sela 18.01.2009. rejting 36,4
Greh njene majke 12.03.2010. rejting 32,8
Bela lađa 25.01.2009. rejting 32,5

Šta nam govori ovaj redosled? Najgledanija emisija u Srbiji je poslednja epizoda serije Zdravka Šotre „Ranjeni orao“ sa rejtingom 40,1. Činjenica da su na vrhu isključivo domaće serije, pokazuje nam da naši gledaoci najviše vole da gledaju domaći igrani program. Interesantna je činjenica da je u većini zemalja na prvim mestima ovakvih lista prenos nekog velikog sportskog događaja. U Americi se na prvih deset mesta nalaze prenosi finala američkog fudbala takozvanog Superbola. Kod nas bi se redosled u tom smislu promenio kad bi Srbija eventualno igrala finale svetskog prvenstva u fudbalu.

Nije slučajno da su najbolji rezultati gledanosti zabeleženi u sezoni 2008. – 2009. kada je RTS emitovao premijerni igrani program svake večeri i to su sigurno neki od najsvetlijih trenutaka u istoriji ove kuće. Ovu činjenicu bi trebalo da imaju u vidu tvorci novih programskih sadržaja za nastupajuću sezonu koju će po svemu sudeći obeležiti rijaliti programi i muzička takmičenja.

I da zaključim, mnogo bi važnije bilo kad bi se uspostavile liste najboljih programa koje bi sačinili kompetentni kritičari kao što su bili Bogdan Tirnanić i Veselko Tenžera, jer najgledaniji ne znači nužno i najbolji.

 

Izvor: Večernje Novosti