„Svetozar Miletić” u Županiji

Film o borbi srpskog naroda za samostalnost i pripajanje Vojvodine Srbiji „Očevi slobode“ sniman je dva dana u našem gradu. Scene suđenja Svetozaru Miletiću zabeležene su u Svečanoj sali Županije, 18. I 19. novembra.

Ovo je priča o ljudima koji su živeli pre sto godina, pre svega Svetozaru Miletiću, Jaši Tomiću, Jovanu Jovanoviću Zmaju i drugim velikanima. Priču će ispričati Milica, ćerka Svetozara Miletića. Film je istorijski i podeljen je na dva perioda (1870. godina I 1918. godina), što ga čini zahtevnim i komlikovanim za realizaciju pa smo imali duge i velike pripreme. Snimanje je započeto početkom oktobra u Beogradu, nastavljeno u Vršcu, Sremskim Karlovcima, Novom Sadu, Subotici, a sada snimamo kadrove u Somboru. U Beogradu imamo još jednu nedelju snimanja i time završavamo. Plan je da u maju napravimo premijeru u Novom Sadu, Beogradu i bioskopskoj mreži u čitavoj Srbiji – rekao je Zoran Janković, producent „Košutnjak filma”.

Scenario potpisuje Milovan Vitezović, reditelj je Darko Bajić, izvršni producent „Košutnjak film”, a producent „Zilion film“. Glumačku ekipu čine 80 vrsnih i iskusnih glumaca, među kojima su: Ljuba Bantović, Žarko Laušević, Anja Pavićević, Katarina Žutić, Andrija Kuzmanović, Ivan Bekjarev, kao i više od 2.000 statista.

Filma ne bi bilo da nije bilo želje Pokrajinske vlade koja je svesrdno stala iza projekta, pomogla nam i organizovala sve gradske službe koje su nam dali objekte i obezbedili lokacije. Budući da nikada nije rađen film o Svetozaru Miletiću, ovo je jedinstvena prilika da se zabeleži dokument i ostane priča koja je fantastična u svakom pogledu. Siguran sam da će „Očevi slobode“ imati posebno mesto u našoj filmskoj industriji – istakao je Zoran Janković.

Film je podržan od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Filmskog centra Srbije, Pokrajinske vlade i Odbora za obeležavanje prisajedinjenja Vojvodine.

 

Izvor. Somborske Novine, N. K.