Srbija dobija Netfilm.tv za borbu protiv piraterije

Ne ugrožavajući autorska prava, domaće filmove i serije od sada možete gledati na internet portalu Netfilm.tv, koji je predstavljena danas u Privrednoj komori Srbije kao kompletna platforma za distribuciju domaceg filma i video stvaralaštva preko interneta, potpuno zaštićena od piraterije.

Od kako su se pojavili alternativni vidovi distribucije, od video kaseta, preko DVD-ja, do interneta, srpska kinematogafija nikada nije mogla da dobije bitku sa piraterijom, jer su se filmovi prodavali na ulicama, a dijaspora je celokupunu domaću produkciju gledala besplatno ili putem piratskih kanala.

Ovo je prvi put pokušaj da se piraterija spreči i da konačno autori, producenti mogu svoja dela da eksploatišu preko interenta i da za to dobiju nadoknadu koja im pripada rekao je predsednik Grupacije kinematografa PKS Dragan Bjelogrlić.

On je dodao da će zahvaljujući Netfilm.tv, mali autorski filmovi naći svoj put do publike, jer su sinepleksi, multipleksi pod monopolom velikih holivudskih kompanija.

Bjelogrlić se nada da će platforma uspeti da zaživi, ali kaže da to zavisi od nas samih, kao i od podrške Filmskog centra Srbije, Ministarstva privrede, Sektora za viokotehnološki kriminal MUP-a, Tužilaštva.

Država je podržala ovaj projekat i pravni sistem će pokušati da pomogne da sve izazove u vezi sa autorskim pravima i piraterijom svedemo na nivo koji neće uticati profit autora rekao je vlasnik i direktor Vision team-a Dragan Đurković.

Prema rečima Žike Jakšića, Srpska antipiraterijska angencija će s Youtube-a, Dailymail-a i ostalih piratskih interneta portala, uključujući i torente, uklanjati one naslove koji zvanično budu postavljeni na Netfilmu.tv.

Na sajtu netfilm.tv trenutno se može pronaći 531 naslov, većinom srpskih filmova, ali i onih iz regiona, za koje su potpisani legalni ugovori sa distributerima i producentima.

Oni koji žele da pretražuju lokalne baze podataka o filmovima, njihovim stvaraocima i akterima moći će to da urade besplatno, dok će za gledanje ponuđenog video sadržaja biti neophodna registracija.

Korisnici će imati probni period koji će trajati sedam dana, nakon čega će morati da se pretplate za biblioteku 140 dinara nedeljno ili 499 dinara mesečno, dok će za kategoriju „pay per view“ ili „video on demand“ korisnici plaćati 150, 250, 500 ili 700 dinara po filmu, u zavisnosti od odluke producenta.

Ipak, već se razmatra mogućnost da cela platforma korisnicima bude besplatna, zahvaljujući oglašivačima koji bi pokrivali troškove.

 

Izvor: Tanjug