Slobodan Terzić: A da je TV Nova dobila dozvolu!

Uzroci sadašnje medijske slike Srbije nisu tako jednostavni, i ne mogu se svesti samo na opis nekoliko opskurnih likova koje su glavne zvezde tekućih rijalitija

Sad svi nešto kukaju, pišu peticije i žale se na komercijalne televizije koje u normalnoj želji za profitom prave programe za koje misle da će im doneti najveću zaradu.

To što su ti programi takvi, mera je njihovih kreativnih sposobnosti, ali takođe i njihove procene šta bi naša publika htela da gleda.

Međutim, uzroci sadašnje medijske slike Srbije nisu tako jednostavni, i ne mogu se svesti samo na opis nekoliko opskurnih likova koje su glavne zvezde tekućih rijalitija.

Naime, mislim da se sve odigralo nekoliko meseci ranije, kada su posle višemesečne farse i mrcvarenja na regulatornom telu za medije odbili kandidaturu TV Nova da dobije nacionalnu frekvenciju. Ta televizija je mogla da Srbiji pokaže drugačiji koncept zabavnog i komercijalnog programa, a u to smo se uverili kada smo bili u prilici da na kablovskom kanalu vidimo moderan dizajn i elegantnu upotrebu digitalne tehnologije, promišljeno izabran strani dokumentarni i zabavni program, te najavu novih domaćih programa. Sve znajući da je na čelu te kuće sposoban i kreativan čovek koji je prethodno u znatnoj meri unapredio program TV Prva.

Jasno mi je da su protiv dolaska novog i jakog konkurenta bile postojeće komercijalne stanice jer bi na ionako „tanak marketinški kolač“ došao još jedan jak igrač, a to bi značilo gubitak jednog dela zarade. Nije mi jasno zašto su protiv dolaska nove televizije bili u REM-u, pogotovu što nikad niko nije analizirao taj žalosni skandal sa glasanjem za slobodnu frekvenciju, gde je rezultat Nova – Kopernikus bio četiri – četiri, a deveti član tog tela, predsednik, bio je „bolestan“ i sprečen, a u tom telu ih ima devet i primaju tolike plate upravo zato da mogu da donesu odluku i da ne bude nerešeno. Znali su oni dobro da bi se cela Srbija smejala da su izabrali Kopernikus, a Novu, valjda, zbog nečega nisu smeli, pa su napravili to što su napravili.

Sadašnji program komercijalnih stanica, sa ovoliko ovakvih rijaliti programa, direktna je posledica te odluke. Nema konkurencije drugih i drugačijih, samo cinična preporuka gledaocima da imaju daljinski i da mogu da promene kanal, a ti kanali su nacionalne frekvencije, vlasništvo svih nas i zato gledaoci s pravo kažu: Neću da promenim kanal, promenite program.

Za početak bi, možda, trebalo promeniti sastav regulatornog tela i ispitati šta su sve radili ili nisu radili u prethodnom periodu. Jedna od članica ovog „nezavisnog tela“ piše kako je pitala predsednika, inače, visokog crkvenog velikodostojnika, na jednom od sastanaka: Da li je tačno da ste od jednog vlasnika komercijalne televizije dobili donaciju za manastir? Od tog pitanja do odbijanja kandidature Nove za nacionalnu frekvenciju, a zatim poplave rijalitija, nije dalek put.

 

Izvor: Večernje Novosti