Siniši Paviću nagrada za doprinos komediji

Poznati scenarista Siniša Pavić dobio je nagradu za svoj doprinos komediji i položaju scenarista, večeras u Jugoslovenskoj kinoteci, u okviru Međunarodnog festivala filmske komedije – Comedy fest, a nagradu mu je uručila pevačica Lepa Brena.

Svako ko radi, pretpostavka je, ima samopozdanje u sebe. Istovremeno, ako ste ozbiljan stvaralac, morate biti samokritični, stalno sumnjate u vrednost onog što radite, a ta dva osećanja su stalno pomešana. Zato je priznanje koje vam daju drugi nešto što vas uverava da više mesta ima samopuzdanju, nego sumnji poručio je Pavić.

On se osvrnuo na svoj najveći uspeh, komediju „Tesna koža“, kao najgledaniji domaći film svih vremena, koji je prethodio dodeli nagrade, ističući da su za taj uspeh bili potrebni dobar tekst i sjajni glumci.

Tu nema banalnosti, prostakluka, jeftinoće, nijedne atrakcije koja bi bila skupa i koja bi popunjavala prazninu u filmu i odvlačila pažnju od same priče, ako izuzmemo Lepu Brenu, koja je i tada, kao i sada, privlačila publiku našalio se tvorac kultnih likova Pantića i Šojića.

Uručujući nagradu, Lepa Brena je poručila piscu da se ona nada da je to samo podstrek da zna koliko ga svi cene, vole i koliko poštuju njegov rad.

Tokom 48 godina svog stvaralaštva, Pavić je pružio priliku da se nasmejemo, da vidimo upečatljive karaktere, glumcima je pružio mogućnost da naprave bravurozne uloge, prikazujući jedno društvo i vreme, mišljenje je scenariste Dimitrija Vojnova.

Minutom ćutanja, prisutni u Kinoteci su odali i počast preminulom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću, nakon čega je prikazan film sa Živojinovićem „Čudo neviđeno“, a za koji je scenario pisao Siniša Pavić.