Radićemo srpski „Tvin Piks“

Kada je pre 14 godina osnovao „Košutnjak film“, producent Zoran Janković znao je da je pred njim „nemoguća misija“ – da u skromnim produkcijskim uslovima napravi priče za pamćenje. Danas, kada je iza njega 11 filmova i 12 igranih serija, može da kaže da je rezultat nadmašio sva njegova očekivanja.

Doneo nam je priče koje su mirisale na neka nevinija i, čini nam se, srećnija vremena. Milioni gledalaca plakali su uz „Ranjenog orla“, smejali su se uz „Belu lađu“; drhtali uz „Cvat lipe na Balkanu“. Sada nam Janković na TV vraća Sinišu Pavića, čija će nova serija o savremenoj porodici u Beogradu „Junaci našeg doba“, biti emitovana na RTS u decembru.

I to nije sve. Na jesen bi trebalo da počne snimanje sitkoma radnog naziva „Moja porodica“ od 50 epizoda. Kreatorke serije Katarina Janković i Nina Džuver napisale su priču o gradskoj porodici u kojoj su prisutne tri generacije, a glavne uloge igraju Hristina Popović i Raša Bukvić. Istovremeno, počinje i rad na filmu „Svetozarje srpsko“ po scenariju Milovana Vitezovića i u režiji Darka Bajića.

Sada smo u fazi izviđanja lokacija i izbora glumaca. Producent je „Zilion film“, a mi smo izvršni producent. Dobili smo podršku Pokrajinske vlade Vojvodine i Filmskog centra Srbije. Priča o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, o Svetozaru Miletiću i Jaši Tomiću pred gledaocima će se, ako sve bude teklo po planu, naći u februaru – otkriva producent.

U planu je i film o Nikoli Tesli?

Naredne godine počećemo snimanje filma „Iz svetla“, čija se prića dešava 1900. Godine u Njujorku. Reditelj je debitant Boriša Simović, koji sa Aleksandrom Radivojevićem potpisuje i scenario. Završavamo dogovore sa slovenačkim partnerima koji će biti koproducenti. Takođe, za narednu godinu planirana je serija od 12 epizoda „Beležnica profesora Miškovića“. Glavni junak je novinar Beogradskog lista „Argument“ Boško Stevanović koji dobija zadatak da intervjuiše Jelisavetu Mišković, udovicu nestalog etnologa. Đorđe Milosavljević je adaptirao scenario po knjizi Ratka Dmitrovića. Taj žanr nije do sada rađen kod nas, biće to srpski „Tvin Piks“. Koproducenti su Telekom i RTS, a reditelj je Ivan Živković.

Ima li razlike u radu danas i pre 15 godina?

Sada se dosta radi, došlo je neko zlatno doba serija. Do sada su se samo RTS i Prva bavili proizvodnjom domaćeg programa, a sada su se uključili i kablovski operateri. Uvek glasam za domaće autore, nisam pristalica adaptacija grčkih, argentinskih, španskih dela.

Šta čini dobru seriju?

Najpre, sjajan scenario, zatim kvalitetna glumačka podela i naravno, dobra tehnička ekipa. Zato smo sa Pavićem uvek imali rezultat. Kada napravite kvalitetnu seriju, postoji još jedan preduslov za njen uspeh – termin. Veoma je važno da svaka televizija ima ustaljen termin, da se gledalac navikne. Sada to nije slučaj, ali verujem da će se srediti.

Da li se publika promenila?

Mlađa publika prati svetske trendove. Danas imamo mogućnosti da sadržaje pratite na raznim uređajima. Prema nekim podacima, u svetu se više od 60 odsto sadržaja gleda putem mobilnih telefona. To je zanimljivo i nezamislivo za stariju publiku, koja je ostala verna televiziji i domaćem programu.

Koja serija vam je do sada bila najzahtevnija za rad?

„Bila jdnom jedna zemlja“, serija od šest epizoda nastala od filma „Podzemlje“, po meni najboljeg ostvarenja Emira Kusturice. Tada smo izgradili 40.000 kvadrata kulisa. Mi sada malo gradimo, ali dosta adaptiramo, i srećom, imamo dobre scenografe, kostimografe, direktore fotografija pa se to ne primećuje. Epoha je takođe komplikovanija za rad od savremenih priča.

Utisak je, ipak, da su autori istorijskih priča uvek na tankom ledu jer im se traže greške?

Veća je odgovornost, naravno. Vidite, Pavić već dve – tri godine piše „Junake našeg doba“, a to je savremena serija. Istorijske traže još ozbiljniji pristup. Bilo mi je čudno kada je RTS raspisao konkurs za „Nemanjiće“ da se u roku od šest meseci napiše serija. To je nezamislivo. Za istorijsku temu potreban je tim saradnika da obradi period, kako bi imao utemeljenje u činjenicama. Tek kada se sve to završi, dolazi scenario.

Da vam neko obezbedi holivudski budžet, kakvu biste seriju snimili?

Uh, sada ste me zatekli, više od 30 godina bavim se ovim poslom i navikao sam da razmišljam u ograničenjima. Pa, izabrao bih istinitu priču iz naše bogate istorije i napravio u svakom pogledu veliku seriju. Sve bi se gradilo i pravilo, kao u „Podzemlju“, a pored naših glumaca igrale bi i svetske zvezde.

 

Izvor. Novosti