Principa našao u kafiću!

Reditelj filma „Branio sam Mladu Bosnu“ Srđan Koljević poverio se juče da je glumca Miloša Đurovića za ulogu Gavrila Principa pronašao među konobarima dok je ispijao espreso u jednom beogradskom kafiću.

Napravio sam kasting i našao sve mlade glumce koje sam tražio za uloge Mladobosanaca. Ideja je bila da njih moraju da igraju glumci koji su vršnjaci tih momaka. Jedino nisam mogao da pronađem mladog glumca za ulogu Gavrila Principa zato što je tu potrebna i neka vrsta fizičke sličnosti. Ono što je meni bilo važno je taj pogled koji je sugestivan koji mi svi pamtimo iz istorijskih knjiga i čitanki. U kafiću sam naručio produženi espreso sa svojom ćerkom koja je student režije i rekao joj: „Vidiš ovaj konobar koji nam donosi kafu, meni treba glumac koji ima takav pogled“. Onda je ona rekla: „Tata to je student četvrte godine glume iz Kruševca“. On je rekao da nije bio na kastingu jer je taj dan išao kući u Kruševac pa sam ga ponovo pozvao na kasting poverio se Koljević.

On je dodao da sudeći po ovoj anegdoti mladom glumcu ovaj događaj može biti kao početak „američke karijere“.

Irfan Mensur, koji u ovom filmu igra advokata a koji je pre 40 godina u filmu Veljka Bulajića „Atentat u Sarajevu“ igrao Principa, otkrio je malo poznatu pikanteriju o tome kako je i on na sličan način došao do uloge – „preoteo“ je ni manje ni više nego poznatom američkom glumcu Malkomu Mekdauleu.

I Mensur je, naime na prvom kastingu slučajno bio preskočen.

Veljko Bulajić napravio veliki kasting u Beogradu, cela moja klasa se pojavljivala. On je došao na čas glume, gledao nas i onda je pozvao dvoje, troje. Mene je preskočio, apsolutno me nije primetio. Onda je posle sedam dana došao na diplomsku predstavu moje klase i rekao: „Je li mali a zašto ti nisi bio na času kada sam ja bio na gledanju tvoje klase?“ Bio sam, rekoh, gledali ste me. „Ja te nisam primetio“, dodao je i onda mi je posle par dana rekao: „Ti si Princip“. Amrerički producenti su malo zatezali jer su oni imali svoj predlog – Malkoma Mekdaulea koji je igrao u „Paklenoj pomorandži“, ali sam izabran ja prisetio se Mensur.

On je ocenio da je Koljević vrlo temeljito napravio scenario na osnovu zapisa sa stvarnog suđenja jer je u filmu prepoznavao cele autentične monologe iz sudskih spisa koje je svojevremeno čitao, pripremajući se za ulogu Principa.

Protagonisti filma složili su se da Koljevićevo ostvarenje baca novo svetlo na ulogu advokata Rudolfa Cistlera na suđenju Principu i pripadnicima „Mlade Bosne“, koja je malo bila poznata čak i u stručnim krugovima pa je kao takav sjajna zvezda vodilja mladim generacijama koje o pomenutom događaju ne znaju skoro ništa.

Fascinantan je krug kako treba sagledati ovu istoriju jer se bojim da ćemo za tridesetak godina imati i reviziju Drugog svetskog rata pa ovaj film u tom smislu mora da ima čvrstu poziciju prokomentarisao je Koljević.

Bejzbol palicom na Principa

Selektor festivala Filmski susreti Dejan Dabić, čuvši Mensurovu anegdotu kako umalo gumac iz Paklene Pomorandže nije dobio ulogu Principa, duhovito je prokomentarisao:

Bolje što nije Mekdauel odigrao Principa, on bi verovatno bejzbol palicom imao atentat na Franju Ferdinanda.

Rakočević glumac treće večeri

Nikola Rakočević, koji je u filmu „Branio sam Mladu Bosnu“ tumačio lik advokata Rudolfa Cistlera, izabran je za glumca treće večeri Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu.

 

Branko Janačković

Izvor: Blic