Priča o odlivu mozgova

Put do diplome nije lak, ali je staza do zaposlenja u struci trnovita. Dok uče, studenti se nadaju da će znanje imati gde da pokažu i primene, pa sedenje nad knjigom ne doživljavaju kao teret, osim što su, ako se školovanje otegne, na grbači roditelja. A kad završe školovanje, za mlade ljude nastaju problemi jer diplomu uglavnom mogu da okače „mačku o rep”. Zbog toga mnogi odlučuju da se upišu u drugu – životnu školu, ali u inostranstvu.

O tome govori predstava „What the Fuck are We Doing Here?” koja je premijerno izvedena na letnjoj savamalskoj sceni „Miksališta” u Mostarskoj ulici, kao treći projekat ovoga leta u produkciji „Mikser hausa”. Režiju je uradila Maja Maletković. Dramaturg je Katarina Janković. Za vizuelni izgled scene bila je zadužena Dunja Sabljić, a kroz ovaj komad mnogobrojne posetioce vodio je glumac Željko Maksimović. Muziku su uradili Danica Vujošević i Jovan Marić.

Predstava se bavi fenomenom „odliva mozgova”. Kao nit za nastanak dela uzet je statistički podatak da je gotovo 200.000 mladih do 30 godina u Srbiji nezaposleno i da smo prva zemlja u regionu, a druga na svetu po broju mladih i obrazovanih koji se bespovratno sele u inostranstvo. Razlozi zbog kojih kupuju kartu u jednom pravcu za neku od razvijenih zemalja sveta su ekonomski, socijalni i politički.

Komad predstavlja i svojevrsni kabare, baziran na ličnim ispovestima autorskog tima, i otvara teme perspektive i očekivanja mladih u Srbiji, emigracije, ksenofobije, identiteta i predrasuda u srpskom društvu.

 

Izvor: Politika