Gran pri Naisa Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću

Odlukom žirija, najviše priznanje Gran pri „Naisa“, ovogodišnjih 50. po redu filmskih susreta dodeljeno je nedavno preminulom glumcu Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću za ulogu u filmu „Bez stepenika“, saopšteno je večeras na svečanoj ceremoniji dodele nagrada u Niškoj tvrđavi.

Nagradu je primio reditelj filma Marko Novaković koji je rekao da tom nagradom „slavimo Đuzin život, sa setom se sećajući njegovih uloga u pozorištu i na filmu“.

Odluku žirija niška publika pozdravila je dugim aplauzom.

Nagrada „Car Konstantin“ za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Nikoli Rakočeviću („Branio sam Mladu Bosnu“, „Nebo iznad nas“).

Nagrada „Carica Teodora“ za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Jovani Stojiljković za ulogu u filmu „Panama“.

Povelju za izuzetnu mušku ulogu dobio je Slaven Došlo („Panama“), a povelja za izuzetnu žensku ulogu pripala je Jeleni Rakočević Cekić („Otvoreni kavez“).

Najuspešniji epizodisti bili su Renata Ulmanski i Marko Janketić.

Nagrada za debitantsku ulogu dodeljena je Strahinji Blažiću za ulogu u filmu „Bićemo prvaci sveta“.

Žiri je povelje dodelio i najuspešnijim stranim glumcima u srpskom filmu: Leni Veselman ( „Otvoreni kavez“) i Leonu Lučevu („Bićemo prvaci sveta“).

Po prvi put nagrađena su deca glumci: zahvalnice su dobili Nemanja Jeremić, Pavle Čemerikić i Isidora Janković, a specijalne nagrade za izuzetne glumačke kreacije Filip Šubarić („Enklava“) i Denis Murić („Enklava“ i Ničije dete“).

Stručni žiri činili su Vesna Čipčić, predsednik, kao i Dragan Mićanović i Branislav Zeremski.

Festival je zatvorila glumica Renata Ulmanski.

Kako je ranije saopšteno, najvažnija nagrada nosi 250.000 dinara, „Konstantin“ i „Teodora“ nose po 200.000 dinara, povelje za izuzetnu mušku i žensku ulogu po 150.000 dinara, a debitant će biti nagrađen novčanim iznosom od 100.000 dinara.

 

Izvor: Tanjug