Filmski april u Čikagu

Mesec proleća u gradu na jugozapadnoj obali jezera Mičigen obojen je u filmske nijanse srpske prošlosti i sadašnjosti.

U bioskopu Muvico 18 u Rouzmontu blizu Čikaga, za polovinu i kraj aprila zakazane su premijere dva domaća kinematografska uspeha, ostvarenja Branio sam Mladu Bosnu i Pored mene. Organizator je tim čikaškog Festivala srpskog filma, a medijski porovitelj časopis Ogledalo, javlja za Program za dijasporu RTS-a Ivan Kalauzović Ivanus.

Priča o Sarajevskom atentatu na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i vinovnicima tog čina mladobosancima, te suđenju njihovim idealima iz ugla advokata Rudolfa Cistlera, Čikažani će moći da premijerno vide 14. aprila od 20 sati, uz naklon specijalnih gostiju, scenariste i reditelja Srđana Koljevića i producenta Zorana Jankovića. Uloge tumače: Nikola Rakočević, Nebojša Glogovac, Miloš Đurović, Vuk Kostić, Vaja Dujović i drugi.

Dve sedmice kasnije, 28. aprila, takođe od 20 sati, biće prikazana moderna socijalna drama Pored mene, autora Stevana Filipovića koji potpisuje režiju, a u saradnji sa Milenom Bogavac i scenario. Ova storija o mladima današnjice publici će, između ostalog, pružiti odgovor na pitanje čini li nas tehnologija boljim ljudima i gde smo baveći se njome skrili ljubav. Role su poverene: Hristini Popović, Mirjani Karanović, Draganu Mićanoviću i brojnim mladim nadama srpskog glumišta.

Ulaznice za obe projekcije mogu se nabaviti posredstvom sajta Festivala srpskog filma u Čikagu serbianfilmfest.com.

Dodajmo da će se 13. aprila, od 18 do 21 čas, u Čikaškom kulturnom centru održati javna proslava desetogodišnjice bratimljenja Beograda i Čikaga, koju će svojim nastupima uveličati violinista Stefan Milenković, ali i Trio Gorana Ivanovića i Hor Branko Radičević.

 

Izvor: RTS