Comedy Fest 2016 – Siniši Paviću nagrada za doprinos komediji

Siniša Pavić, jedan od najpoznatijih i najuposlenijih srpskih scenarista, tvorac kultne serije Bolji život i začetnik filmskog serijala Tesna koža, sinoć je, u okviru Međunarodnog festivala komedije – Comedy Fest, dobio nagradu za svoj doprinos komediji. Pavićeva impresivna filmografija pokriva gotovo pola veka profesionalnih angažmana i isto toliko projekata na kojima dao svoj scenaristički doprinos.

Programski direktor festivala Dragan Jeličić upoznaje Pavića i američkog glumca Parkera Janga.

Prvi film snimljen po njegovom scenario bila je omladinska romansa Višnja na Tašmajdanu (1968) Stoleta Jankovića, u kome je debitovala Neda Arnerić. Usledili su mnogobrojni rado gledani filmovi i serije iz Pavićeve scenarističke radionice, među kojima se, u prvom periodu njegovog stvaralaštva, izdvajaju Pozorište u kući i Vruć vetar. Osamdesetih, Pavić doživljava svoj kreativni i komercijalni vrhunac – u tom periodu je napisao scenario za komediju Tesna koža (1980) koja je postala jedan od najgledaniji jugoslovenskih filmova svih vremena i „izrodila“ tri nastavka. Krajem osamdesetih, Pavić je, zajedno sa suprugom Ljiljanom Pavić, stvorio kultnu seriju Bolji život (1987-1991), i negde u tom periodu ovaj scenarista je bio prepoznat i priznat kao kralj stila koji bi se dao nazvati socijalistički slepstik. Pavić je televizijskoj publici poznat i po komičnim serijama Srećni ljudi (1993-1996), Porodično blago (1998-2002), Stižu dolari (2004-2006) i Bela lađa (2006-2012).

Siniši Paviću je nagradu uručila pevačica i glumica Lepa Brena koja je ostvarila zapažene uloge u dva filma snimljenim po njegovim scenarijima: već pomenutoj Tesnoj koži i, dve godine kasnije, u ostvarenju Nema problema. Ceremonija je održana u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke, nakon čega su prisutni minutom ćutanja odali i počast preminulom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću. U nastavku večeri prikazan je film Čudo neviđeno reditelja Živka Nikolića, u kome je jednu od najznačajnijih uloga tumačio Živojinović, a za koji je scenario napisao upravo Siniša Pavić.

 

Izvor: Filmski centar Srbije