Cisler, poseban izazov

Glumac Nikola Rakočević još jednom osvojio publiku niških filmskih susreta. Drago mi je što sam igrao čoveka koji se časno zauzeo za mladobosance

Za Nikolu Rakočevića se može reći da poslenjih godina postaje miljenik niške publike. Lani je na Filmskim susretima dobio nagradu za ulogu u filmu „Krugovi“, a njegov izuzetan dar primećen je već sa prvim ulogama koje je odigrao na filmu: na festivalu glumačkih ostvarenja svojevremeno je nagrađen i kao najbolji debitant u filmovima „Sinovci“ i „Šejtanov ratnik“.

Ove godine Rakočevića su Nišlije proglasile za glumca treće festivalske večeri. Pozdravljajući protagoniste filma „Branio sam Mladu Bosnu“ Srđana Koljevića, koji su došli da se poklone s Letnje pozornice niške Tvrđave, ovacijama su ispratile upravo Nikolu, koji je glumio advokata Rudolfa Cislera, branioca Gavrila Principa, posle vidovdanskog atentata. Pored njega publici su se poklonili Miloš Đurović, koji je u filmu tumačio lik Principa, ali i Irfan Mensur, Branislav Tomašević, Marko Pavlović, Vaja Dujović…

Impresioniram sam sa koliko su pažnje i koncentracije Nišlije puna dva i po sata pratile radnju filma – kaže za „Novosti“ popularni mladi glumac. – Niš je veliki grad, ali nažalost ima malo kulturnih sadržaja, pa pretpostavljam da je to jedan od razloga zašto se ova publika iskreno raduje svakom događaju.

Do kraja festivala biće prikazana još dva filma u kojima se kao glavni protagonista pojavljuje, upravo Rakočević: „Nebo iznad nas“ i „Travelator“ (glumi slovenačkog kriminalca). Ipak, kako kaže, uloga Rudolfa Cislera predstavljala mu je poseban izazov.

Reč je o liku koji ne „vuče“ radnju, iako naizgled sve vreme stoji po strani – objašnjava Rakočević. – Kao Principov branilac po službenoj dužnosti, Cisler jeste bio čovek sistema, ali se istovremeno, istrajnim zalaganjem za lične principe i borio protiv nepravdi sistema. Njegova „revolucija“ bila je intimna, nije želeo da ga gurnu u nešto što on nije.

Tumačenje istorijskih ličnosti, na filmu ili u pozorištu, smatra naš sagovornik, pred glumca, stavlja veoma složene zadatke:

U istorijskim spisima možete naći samo rogobatne podatke o nekoj ličnosti – objašnjava Rakočević. – Možete saznati ko je bio, ali ne i kakav je bio njegov karakter. Ne znate kakve su mu bile emocije i zato ovakve uloge zahtevaju posebne pripreme. Ipak, drago mi je što sam učestvovao u ovom filmu i što sam glumio čoveka koji se toliko časno zauzeo za mladobosance.

SARADNJA SA STRANCIMA

Naš sagovornik priznaje da bi se rado više družio sa kolegama i publikom na niškom Festivalu, ali je odmah nakon što se poklonio publici u Tvrđavi, morao da ode iz Niša, zbog obaveza oko snimanja novog filma:

Ne verujem da ćemo se videti iduće godine na Susretima, jer trenutno snimam sa strancima, ali vam ne mogu otkriti o čemu je reč – poverio nam se Rakočević.

Izvor: Večernje Novosti