Čičko i svi naši oportunizmi

NA SNIMANJU PORODIČNE SERIJE SINIŠE PAVIĆA “JUNACI NAŠEG DOBA”

Nakon duže pauze u kuhinji našeg najplodonosnijeg TV pisca Siniše Pavića, uveliko se krčka nova porodična drama, koja ka oi sva njegova dosadašnja dela, pretenduje da nas zasmejava godinama, pa možda i decenijama. Serijal “Junaci našeg doba”, od 20 epizoda, snima se od početka maja, a ekipa “TV Novosti” je na dve beogradske lokacije, Dorćolu i Lionu, zatekla vrelu i radnu atmosferu.
“Zašto si morao da kažeš vatrogascima?” užurbano i ljutito se glavni lik Čičanović (Igor Đorđević) na izlazu iz stana, obratio svom ocu (Branko Cvejić) i zalupio vrata za sobom. Ovom scenom završen je prvi deo radnog dana i usledila je pauza.

Tokom pripreme za naredni set, reditelj Miša Vukobratović nam je otkrio da priča o Čičanoviću zvanom ČIčko stiže na male ekrane u decembru (RTS i Superstar) i da će snimanje trajati do septembra.

Ovo je serija kakve SIniša Pavić obično i piše, jer rezimira neku našu svakodnevnicu, naše vreme, odnose, događaje i okolnosti u kojima živimo. Bavi se nama i junacima našeg doba, ovde, danas, ljudima koji su tu oko nas, koji nose osnovne karakteristike današnjeg društva – kaže Vukobratović.

To je jedan panoptikum gde imamo različite društvene slojeve i probleme, od onih najnižih do onih najviših. Ne definiše se to kao konkretna ličnost ili konkretni ljudi, već je focus na okolnostima i vremenu, i on daje svoj komentar na to.

Prema rečima reditelja, odabrati glumačku ekipu nije bilo teško, budući da su želeli najkvalitetnije glumce.

Ova vrsta serije zaslužuje vrhunsku podelu. Siniša voli da piše za neke konkretne glumce, alit u uvek dolazi do nekih promena, pa se ta podela radi u tri ruke. Siniša, Slobodan Terzić i ja pravimo dogovore i kompromise – kaže Vukobratović.

Tako je “pala” i odluka da glavnog lika, Čičanovića, tumači Igor Đorđević.

Čičko je metafora za oportunizam u kome smo se svi zatekli. To mi je onako prva reč kada pomislim na tog Čičanovića, koji prihvata jednu visoku fukciju, a da nijednog trenutka ne pomisli da li je on sposoban za to – objašnjava nam lik koji tumači Igor Đorđević.

Živimo u vreme kada svako može da se bavi nekom profesijom bez nekih kvalifikacija. Sve Pavićeve serije kada pogledate od početka, od “Boljeg života” pa nadalje, prikazuju dijagnozu našeg društva, kako smo se survali. A što se tiče Čičanovića, taj moj lik je prosto jedan product onoga što nam se dešava. Ovo društvo je iznedrilo te Čičanoviće.

Glumac nam je otkrio i da ih autor Siniša Pavić do sada nije obilazio na snimanjima.

Njegov duh i autoritet su tu. Poštujemo njegov tekst do svakog sloga i zareza, nema nikakvog prepričavanja, i uvek se trudimo da izgovorimo baš sve kako je on zamislio. U tom smislu on je uvek prisutan. Čast mi je da sarađujem sa tako velikim piscem. Svi smo odrastali uz njegove serije, koje je on pisao kao stvarno dobar dijagnostičar, kroz komediju i kroz osmeh. To je Molijer često radio, on vam otvori usta sa osmehom, a onda vam gurne istinu. To radi i gospodin Pavić.

Čičkovu suprugu, majku dvoje dece, tumači Mina Lazarević, koja je svoj glumački put počela u Pavićevim ostvarenjima.

Sa Sinišom je bila “ljubav na prvi kadar”, tako da je on već video mene ovde, pa je i pisao za moj karakter i temperament, i to je ogromno zadovoljstvo kada neko napiše lik zamišljajući već u startu – iskrena je Mina.

Igram Maju, suprugu čoveka koji je neostvaren, i ona je prilično nezadovoljna zbog toga. Zajedno su od srednje škole i to je jedna mladalačka ljubav. Svašta su prošli, ali on je s vremenom izgubio polet i snagu. Obećavao je više kad je bio mlad, i sada ona preuzima kormilo i vuče, gura. Ali, oni se vole. To je suština, to je ono što je meni bilo bitno u startu, jer bez te njihove ljubavi nema ni borbe, nema ničega, nema priče. Maja je svima “keva”, ona je jedna simpatična žena, snalažljiva je i puna života.

Saradnja sa čuvenim autorom Lazarevićevoj predstavlja pravo zadovoljstvo.

Mnogo je vremena prošlo od kad sam igrala Čupku. SIniša je i tad bio veliki pisac, a ja sam bila mala. Sada sam porasla, iprosto uživam, baškarim se. On je majstor dijaloga, majstor da razgrana priču, da napravi haos. Sam ti tekst daje i rešenja i nudi ti svašta, sredstvo za igru, ja se igram, gde ćeš lepše. Ceca Bojković opet igra moju majku, to smo isprobale i uvežbale, i ja sada igram majku, i ne igram je prvi put, već se to za jednu gneraciju pomerilo od “Porodičnog blaga” naovamo. U međuvremenu sam igrala majku u “Beloj lađi”, ali mi je dete bilo malo, sada mi deca rastu, na fakultetu su sada.

Među glavnom glumačkom ekipom gledaćemo i Mariju Vicković, koja igra intelektualku, visokoobrazovanu ženu o čijem mužu se ništa ne zna.

Ona krije tajnu, a kakva je to tajna, saznaćete na kraju prve sezone. Ima jednog sina, živi kod tetke, u besparici je i pokušava porodicu da održi u životu tako što radi razne poslove, od kućne pomoćnice, spremanja, rada u kafiću, da bi zaradila neki dinar. Borac je i tako počinje njena priča, tako što dobija otkaz. Žena je koja mnogo zna, ali ima veliki problem – ne zna da ćuti. Zbog toga dolazi u razne neprijatne situacije i gubi poslove – kaže Marija Vicković, koju su Siniša i Ljiljana Pavić gledali u seriji “Miris kiše na Balkanu”, i zbog onoga što je prikazivala, izabrali su je za jednu od glavnih rola u seriji.

Oca glavnog lika Čičanovića tumači Branko Cvejić, koji je sa Pavićem radio na njegovom prvom ostvarenju, “Višnja na Tašmajdanu”.

Radovao sam se ovom pozivu, veoma. Siniša je ovo sjajno uradio, izvanredno. Ja igram dedu, u svakoj kući ima neki deda, a u ovoj našoj porodici on je vrlo živahan.

Pored glavnih glumaca, među kojima je i Nenad Jezdić, videćemo i Aleksandra Berčeka, Cecu Bojković, Branimira Brstinu, Mimu Karadžića, Evu Ras, al ii mladu glumačku ekipu Radeta Maričića, Isidotu Građanin, Pavla Veselinovića i druge.

 

PAVIĆ REZIMIRA NAŠU SVAKODNEVNICU, ODNOSE, DOGAĐAJE, DAJE DIJAGNOZU NAŠEG DRUŠTVA.

DRUGA SEZONA

Iako je snimanje prve sezone još u toku, već postoji nagoveštaj nastavka, te je druga sezona skoro izvesna.

Može da se kaže da gabarit priče prevazilazi tih 20 epizoda, jer ona počinje da ide u raznim pravcima, i mi očekujemo da je realno da bude i druga sezona – istakao je Slobodan Terzić

Reditelj Miša Vukobratović nam je otkrio da traju razgovori i da veruje da će to biti završeno, jer je, kaže nam, serija toliko kvalitetna da nema razloga da se završi na 20 epizoda.

 

Izvor. Tihana Mirković, Novosti