Bajić snima film o Miletiću

NOVOSTI SAZNAJU – PRIPREMA SE OSTVARENJE POSVEĆENO ISTORIJATU VOJVODINE

BAJIĆ SNIMA FILM O MILETIĆU

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, Pokrajinske vlade i Filmskog centra Srbije, film posvećen narodnom tribunu i neprikosnovenom lideru Srba u Austrougarskoj, Svetozaru Miletiću, režiraće naš poznati reditelj, Darko Bajić.

U izjavi za ,,Novosti’’, Bajić je juče rekao da će prva klapa filma radnog naslova ,,Svetozar Miletić’’, po scenariju Milovana Vitezovića, biti snimljena najverovatnije početkom septembra. Vitezović je, podsetimo, napisao tekst za dramu ,,Svetozar’’, koja je izvedena 25. novembra u SNP povodom veka od prisajedinjenja delova Vojvodine matici Srbiji. Izvršni producent filma biće ,,Košutnjak film’’, a kuća ,,Zillion’’, glumca Lazara Ristovskog biće producent. Dramaturgija je u rukama Koste Peševskog i reditelja Bajića. Glumci će biti uskoro birani.

,,Poznajem dosta novosadskih glumaca, ali ćemo u maju i junu napraviti kasting kako bismo odabrali glumačku postavu, prvenstveno nosioca naslovne muške uloge i ostalih važnih ličnosti toga vremena. U fokusu će biti i Milica Miletić – Tomić, Svetozareva ćerka i supruga Jaše Tomića.’’ – kaže Bajić.

Reditelj dodaje da će kroz životnu priču Svetozara Miletića biti prikazana dugotrajna i uporna borba Srba da u Austrougarskoj monarhiji očuvaju svoj identitet. Ta borba je najintenzivnija bila od Majske skupštine 1848. u Sremskim Karlovcima kada su naši dični preci proglasili Srpsku Vojvodinu (Miletić je tada bio student prava) pa zaključno sa prisajedinjenjem Bačke, Baranje, Banata i Srema Kraljevini Srbiji 1918. godine. Ostvarenje tog životnog sna Miletić nije doživeo. Upokojio se 1901. godine.

Mada je prošle godine najavljivano uporedo snimanje filma i tv serije iste tematike, Darko Bajić kaže da će ovoga puta biti rađeno samo filmsko ostvarenje.

LOKACIJE

Da bi se postigla autentičnost, snimaće se na lokacijama u Beogradu, Vojvodini i Budimpešti. Premijera je najavljena za februar naredne godine u Novom Sadu

Izvor. J. Simić, Novosti