Veliki aplauz za ekipu filma Branio sam Mladu Bosnu

Treće festivalske večeri 50. jubilarnog festivala Letnja pozornica je bila puna, a publika je ogromnim aplauzom nagradila ekipu filma „Branio sam Mladu Bosnu“, predvođenu rediteljem Srđanom Koljevićem. Prema reakcijama publike, dobar utisak na publiku ostavili su i film „Otvoreni kavez“, ali i „Isceljenje“, koji je prikazan u prepunom bioskopu „Kupina“.

Reditelj Srđan Koljević više od 20 godina pripremao je film o suđenju Principu i o advokatu Cistleru, koji i bukvalno umalo nije izgubio glavu savesno braneći atentatore pred sudom. Tokom tih priprema, sticajem okolnosti, naišao je na niz istorijskih detalja koji su drugima bili nepoznati, a na kraju podario nam je još jedan dokument za istoriju.

Bio je to ogroman napor, ali sam na kraju zadovoljan i srećan, jer smo uradili nešto što će da traje. Mislim da je to satisfakcija i svim glumcima, jer znamo da smo u teškim uslovima i okolnostima u kojima svi živimo, napravili jedan ozbiljan projekat, koji nije samo za ovaj trenutak, nego koji će, verujem, posebno među mladima, u godinama koje dolaze, imati svoju publiku,rekao je za City radio Srđan Koljević.

Najjači aplauz dobio je Nikola Rakočević, koji u filmu igra glavnu ulogu, advokata Rudolfa Cistlera. Kao gost u studiju City radija na Letnjoj pozornici Nikola je sa nama podelio svoj doživljaj filma.

Mislim da je bavljenje temom Mlade Bosne i Velikog rata, jako bitno, i to ne samo za kinematografiju i kulturu, već i za ljude, za čovečanstvo. Tu možemo pronaći gomilu stvari koje možemo da prepoznamo danas, situacija u svetu, tenzija između Istoka i Zapada, tada tenzija između velikih država koje su želele da kontrolišu, da utiču na poredak u svetu. Iz ovog filma možemo da naučimo i saznamo neke stvari, da prepoznamo ljude koji na svoj način govore o slobodi. Tema je važna za sociologe, političare, za sve one koji se bave čovekom rekao nam je Nikola Rakočević.

Kao debitant, Miloš Đurović, u filmu Gavrilo Princip, imao je kaže sreću i čast da radi i uči od najboljih –Nebojše Glogovca, Irfana Mensura, Raleta Milenkovića.

Meni je ovo prvi film i velika mi je čast što je pored glumačka ekipa mojih idola. Mnogo sam učio od njih, bilo mi je značajno što sam mogao da vidim kako oni rade. Ovaj film je važan i dragocen za našu kinematografiju rekao nam je Miloš Đurović.

Irfan Mensur je upravo pohvalio mladu ekipu filma.  Na ovom festivalu, kaže, ima manje uloge u 2 filma – „Branio sam Mladu Bosnu“ i večerašnjem „Za kralja i otadžbinu“, Radoša Bajića, a na niški Festival, najviše došao zato što je jubilarni.

Moje uloge u oba filma su male, i možda ne bih došao, da me reditelji osobno nisu pozvali, ali ja sam došao zbog 50. Festivala. Ja poštujem ovaj Festival. On je obeležen u svim filmskim događanjima kao najstariji glumački festival i ja sam došao kao veliki fan Festivala rekao je za City radio Irfan Mensur.

 

Autor: Zorica Milenković

Izvor: City radio