39. festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

Festival filmskog scenarija od 14 do 18. avgusta

Na konferenciji za medije, koja je održana u četvrtak, 06. avgusta, u Turističkoj organizaciji Srbije, u Beogradu, direktor Kulturnog centra Saša Milenković i Dragoljub Vojnov umetnički direktor ovogodišnjeg Festivala filmskog scenarija, predstavili su program festivala koji ima tradiciju dugu skoro četiri decenije.

Na 39. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, koji će biti održan od 14 do 18. avgusta, za takmičarski program odabrano je šesnaest ostvarenja srpske kinematografije, snimljenih u proteklih godinu dana.

Svečano otvaranje, zakazano je za 14. avgust, na Letnjoj pozornici, na kom će biti prikazani filmovi „Enklava“ scenariste i režisera Gorana Radovanovića i „Amanet“ po scenariju Sare Radojković, u režiji Nemanje Ćipranića. Za nagarade festivala se takmiče i „Travelator“ po scenariju Dušana Milića, „Branio sam Mladu Bosnu“ Srđana Koljevića, „Ničije dete“ Vuka Ršumovića, „Spomenik Majklu Džeksonu“ Darka Lungulova.

U konkurenciji su i filmovi „Žigosana“ za koji Saša Radojević potpisuje scenario i režiju, „Petlja“ za koju su scenario udruženim snagama napisali Milutin Petrović i Saša Radojević, dok je Petrović i potpisnik režije, „Peti leptir“ scenaristikinje Sare Radojković i režisera Milorada Milinkovića, „Off“ za koji je scenario uradio Marko Krstić, dok je režija delo Predraga Stojića, „Unutra“ scenariste Mirka Abrlića, koji je zadužen i za režiju filma, zajedno sa Jelenom Marković, „Psioho-seansa“ Danka Stojića, „Otvoreni kavez“ scenarista Jelene Ružić i Siniše Galića, koji je i režiser filma, „Mali Budo“ za koji su scenario napisali Dimitrije Vojnov i Danilo Bećković, koji se pobrinuo i za režiju.

Festival će biti zatvoren prikazivanjem filmova „Gorčilo -jesi li ti to došao da me vidiš?“ po scenariju Miodraga Karadžića i u režiji Milana Karadžića i „Bez stepnika“ scenariste Zorana Đikića i režisera Marka Novakovića. Tradicinalno na zatvaranju festivala biće dodeljene i nagrade, o kojima će odluku doneti tročlani žiri, u sastavu: Dragan Jeličić – filmski i tv producent i urednik filmskog programa TV Pink, Vladimir Kecmanović – pisac, scenarista i kolumnista i Milan Todorović – filmski reditelj i producent.

 

Izvor: http://www.vrnjackenovine.net/