Snima se film PRINC RASTKO SRPSKI

Početna|Vesti

Snima se film "Princ Rastko srpski", mnogo jaka glumacka postava je u igri!

Produkcija "Košutnjak filma" poznata je po davanju prilika mladim, talentovanim glumcima i umetnicima, ali ce se u glavnim ulogama u ovom ostvarenju naci i dobro poznata i jaka imena domace kinematografije

Kako saznaje Telegraf.rs, pocelo je snimanje igranog filma “Princ Rastko srpski”. Pod režiserskom palicom Miroslava Lekica, a u produkciji “Košutnjak filma”, sprema se pravi hit pun istorijskih momenata!


- Spremamo igrani film “Princ Rastko srpski”. To je prica o Svetom Savi koju pripremamo vec godinu dana. Prema scenariju ima zimskih perioda, i vec smo snimili te zimske scene. Konkurisali smo na fondu, i sada trenutno pokušavam da zatvorim finansijsku konstrukciju. Fali veliki deo novca – deo smo našli, drugi deo ce finansirati “Košutnjak film”, a sada smo aplicirali na raznim nivoima i ocekujemo da ce se uskoro prikupiti sva potrebna sredstva – otkriva ekskluzivno za Telegraf.rs Zoran Jankovic, producent i direktor “Korušnjak filma”.

Prema njegovim recima, ideja je da se snimanje završi tokom godine, kako bi krajem ove bila održana premijera.

– Glavnu ulogu ce igrati Filip Hajdukovic, student trece godine Fakulteta Dramskih Umetnosti u Beogradu – kaže Jankovic.

Produkcija “Košutnjak filma” poznata je po davanju prilika mladim, talentovanim glumcima i umetnicima, ali ce se u glavnim ulogama u ovom ostvarenju naci i dobro poznata i jaka imena domace kinematografije:


– Pored mladog Filipa, u glavnim ulogama gledacete Žarka Lauševica, Natašu Ninkovic, Slobodu Micalovic, Ljubu Bandovica, Miloša Timotijevica, Igora Ðordevica. To su glavna imena – istakao je producent Zoran Jankovic.

On se nada da ce tokom leta uspeti da organizuju pocetak snimanja, i da ce vredna ekipa projekat završiti u narednim mesecima.

KO JE BIO RASTKO NEMANJIC?

Roden kao Rastko Nemanjic, roden je 1174. godine u Rasu, u blizini Novog Pazara. Bio je plemic iz najpopularnije srpske dinastije. Bio je uticajni diplomata i prvi srpski arhiepiskop. Srpska pravoslavna crkva ga slavi kao svog osnivaca.

Bio je najmladi sin velikog župana Stefana Nemanje i brat kraljeva Vukana i Stefana. Uz podršku vaseljenskog patrijarha je proglasio samostalnost raške crkve od Ohridske arhiepiskopije 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve. Od rimskog Pape je isposlovao kraljevsku krunu i suverenitet za tadašnju Srbiju. Nakon krunisanja bakija Stefana 1221. godine, radio je na jacanju crkvene organizacije, pokrštavanju “neznabožaca” i “jeretika” i iskorenjivanju raških bogumila.

Napisao je ili priredio nekoliko dela namenjenih organizaciji crkve. Najznacajnija su: Zakonopravilo, Hilandarski tipik, Studenicki tipik i Žitije svetog Simeona.

Kao veliki srpski prosvetitelj, škole širom Srbije i Republike Srpske ga slave, pa je Sveti Sava – školska slava i obeležava se 27. januara.

Godine 1191, kad je imao sedamnaest godina, Rastko je otišao na Svetu Goru (današnja Grcka, treci prst Halkidikija), jedan od najznacajnijih centara istocnopravoslavnog monaštva, gde postaje monah. Hagiografski pisci navode da se najmladi Nemanjin sin Rastko toliko zaljubio u pravoslavnu veru da je napustio položaj princa, pobegao na Svetu Goru i zamonašio se.

Tamo mu se posle nekoliko godina pridružio i njegov otac Stefan Nemanja, koji je u 1196. godine abdicirao u korist srednjeg sina Stefana.

Nemanja i Sava su potom oživeli zapusteli manastir Hilandar 1198. godine.

Izvor: telegraf.rs